tvrdi strip
Kosmoplovci
Der gotische Roman

Kada je Volpol svoj roman Otrantski zamak nazvao “gotska priča”, ovaj atribut odnosio se u Engleskoj na ruševine i starine. Za dva i po veka korišćenja, ova reč apsorbovala je čitavu sferu onostranog, da bi se pred kraj dvadesetog veka zaplela u fashion odakle još pomalo isijava preostalu energiju od inicijalnog romantičarskog zaleta. Na ovu hladnu zvezdu nasukani su Kosmoplovci, i šalju  piktograme i skice sa svoje arheološke misije.

Treba malo upornosti da se natuknu tragovi komunikativnog napora u ovom naizgled hermetičnom nizu, ruševni ostatak sekvencionalnog koda stripa i grafički refleksi individualnih stilova. Ostaje dilema da li je njihovo pismo gotski “podivljalo” – gotika je jedno vreme smatrana za vrhunski izraz varvarskog srednjevekovlja – ili je nadišlo user friendly imperativ savremene grafičke kominkacije. Reljefni namazi štamparske boje i minuciozno ucrtavanje detalja kompleksnih futurističkih pejzaža, duhovi istorije stripa provučeni kroz gotski sumrak, prikazani u tumaranju po svojim zakrivljenim misijama – to su pokazatelji uznapredovalog ispitivanja korelacije fikcije i anticipativne deformacije memorije, dinamike promena slike u sećanju i njene grafičke predstave.

A. Sekulić

tvrdistrip tvrdistrip
tvrdistrip tvrdistrip

>>>> ORIGINALNI NEOBJAVLJENI KATALOG IZLOZBE

Iako se publici moze uciniti da svako izdanje Studiostripa sledi stabilnu liniju jedne jasne razvojne strategije koja ne ostavlja mesta za bitne nedoumice, ovo se izdanje pojavljuje kao rezultat prevladavanja izvesnih dilema, samoispitivanja i istrazivanja individualnih izraza.

Predano bavljenje delom Kazimira Maljevica donelo je dragoceno iskustvo u formiranju sopstvene taktike, i ono izbija indirektno i periodicno iz njegovih radova i autopoetickih tekstova/gestova. Parafraza plakata, (u daljem tekstu "Portret ovce"), koji se mozda nece naci u izdanju jer pregovori sa vlasnikom kolekcije kosmoplovackih portreta zapinju kad dodje do osiguranja, jasno aludira na rusku avangardu, dodajuci konceptualnoj paraleli i tananu aluziju na zaumni jezik svedenom i vrcavom naslovnom plakatnom recju (koju ne mozemo objaviti zbog dogovora o nereklamiranju). Problem koji se postavio druge je prirode: odusevljenje 8mm kamerom pretilo je da utice na poremecaj skopickog polja, do sada nepokolebljivo kadriranog graficki. Graficko smrzavanje objekta, tako esencijalno za strip, bilo je u opasnosti da se podredi lelujavom i nostalgicnom akvarelu 8mm filma, medjutim on se suprotstavio ovoj deformaciji odlucnim NE koje je pretoceno u istoimeni rad (takodje zarobljen u privatnoj kolekciji, pa ga mozda nece biti u izdanju). Igra kvadratica, aluzija na fotonski usmereni haos filma, porecena je dvema dijagonalnim ukrstenim linijama, koje zaustavljaju najavljenu sekvencionalnost igre. Ovaj "bankar u ekonomiji pogleda", kako ga prijatelji zovu, potvrdio je objektifikatorsku moc pogleda u nemilosrdnom smrznutom portretu Dzejmsa Dzojsa, u kojem se poigrava transformacijom fotografije u strip, pri cemu izvlaci subjektivnu asocijaciju ispred zatecenog fotografskog pokusaja objektivnog prenosa, ali opet, nemilosrdno stripovski objektificira figuru hrabrim grafickim zahvatima. Naslovom "Profesor Djojs", otvoreno namece asocijaciju, cije se delo upravo nadovezuje na Dzojsovo istrazivanje mogucnosti umetnickog predstavljanja vezanih misli i emotivnih titraja u relativizirajucem sukobu subjektivnog i objektivnog vremena, ali njegovo pazljivo kadriranje ne podleze zamkama vulgarnog epigonstva, vec dodaje osobeni stripovski kvalitet u fragmentiranju i ponovnom komponovanju. Sustinsko novo u odnosu prema vremenu ogleda se u odnosu prema tradiciji, koji se ne moze svesti na pomodno parodiranje, vec rehabilitaujuci formalne karakteristike heroine mainstream stripa, u portretu devojke (u daljem tekstu "Devojka sa pistoljem"), jedne devojke iz Zagreba (nema veze), on smelo aludira na nedostatnosti aktuelne reciklaze strip nasleða, kojoj izmice osnovna poruka idealizirane mainstream slike koja se probija kroz vreme: iskreni vapaj za spasom u nerealnoj, nedostiznoj lepoti, koja pod pritiskom praznog ideala apsorbuje obrise licnog iskustva u svoju cistu, inace nepromenljivu formu.. Mladi iskusan je na drustveno-politickom planu, suocavajuci se sa aktuelnim problemom prevladavanja nemilog nasledja lokalne istorije devedesetih. Po povratku iz Zagreba pokazao je cvrstu resenost da ostane pri dosadasnjoj taktici sugestivnog novog citanja istorije i problematizovanja nacionalnih identiteta.

Sve u svemu, Kosmoplovci su dokazali da je kontinuitet Mutanata presudan u opstanku naseg cistog stripa, i da su spremni da se bore za opstanak papirnih izdanja. Jedino na taj nacin moze se nadgraditi (uz potrebne papire) snazan osnovni utisak, dalje multimedijalno obogacen na sajtu. Kosmoplovci se ne bore protiv medija, vec protiv neselektivnog gusenja tradicionalnih formi, i dokazuju da one opstaju i ciste, i propustene kroz dinamicno digitalno informaciono polje.

Aleksandra SekulicKosmoplovci: Oktobarski salon

Kada je hronicna zbunjenost progresivnim raspadanjem korpusa slika i tekstova nezašticenog secanja u razlicite diskurse neprihvatljivog diverziteta perforirala u potrebu da se ponovo osvoji sopstveno iskustvo grubim otimanjem i presadivanjem prepoznatih fragmenata iz nabujale medijske polifonije u prijateljski nered grupnog stvaralackog rituala, stihijska priroda intervencije izmakla je rutinskoj sistematicnosti strip-sekvencionalnosti, stecenoj u godinama podzemnog grafickog izraza, i pridružila se mladalackom gnevu na sveapsorbujuci komercijalni dizajn, što je, usled nezrele povodljivosti za tehnickim inovacijama i euforicnog eksperimentisanja, prirodno dovelo do gorgonske forme, cija je androgina samodovoljnost jasno uocljiva pod neuspelom fasadom proklamovane polivalentnosti.Ta infantilnost uverenja u originalnost i ostvarivost poduhvata da se primitivnom manipulacijom ovim fragmentima razlicitog medijskog porekla i kulturološkog znacaja, pa i razlicitog statusa u navodno izgubljenom secanju (ova poslednja neujednacenost je rezultat neselektivne gramzivosti pred obiljem proživljenog i neproživljenog, a ne manifestno ignorisanje prava svojine nad iskustvom) i njihovom beskrupuloznom kombinacijom u groteskne narative sumnjivo uske komunikativne vrednosti postigne željena katarticka defragmentacija iskustva, možda je u izvesnoj meri romanticna i u izvesnom smislu reprezentativna.

A. Sekulic

18.9.GALERIJA SHOWROOM/ZG, Teslina-kod Pingvina I radia 101/
Komikaze present:promocija albuma “STRIP KRAMPUS”/
STRIP-EKRANIZACIJA ROMANA ZORANA LAZICA “MISS KRAMPUS”
org: Komikaze, AGM, WHW

GOSTI:
/KOSMOPLOVCI/, IVANA ARMANINNI, DUNJA JANKOVIC / KOMIKAZE/,
ZORAN LAZIC /AUTOR KNJIGE/

SADRŽAJ:
-IZLOŽBA 70 ORIGINALNIH STRIP-TABLI
-ZORAN LAZIC: CITANJE PRICA PO KOJIMA SU NASTALI STRIPOVI
-18.-22.OTVORENA STRIP-RADIONICA NA TEMU MISS KRAMPUS: NASTAVAK
-TETOVIRANJE GALERIJE/STRIP-GRAFFITI/
-22.9.PROJEKCIJA DEMO-RADOVA/KOSMOPLOVCI/ I RADOVA NASTALIH NA RADIONICI

U albumu sudjeluje 13 AUTORA/ICA IZ 3 STRIP-kolektiva: Komikaze, Kosmoplovci i Entropija.

KOSMOPLOVCI / www.kosmoplovci.net
“ Kako je miss postala strip…”

Najprije je Zorana Lazica udario auto. Onda je on sav slomljen zalegao u krevet i u tih mjesec i nešto dana, koliko je mrzio cijeli svijet, napisao jednu smiješnu i strašnu knjigu. Rukopis je zatim poslao Kruni Lokotaru, na što mu je ovaj, bez puno ustrucavanja, na potpis ponudio milijunski ugovor.

Godinu dana nakon te Laziceve vratolomije izlazi «Miss Krampus». Kriticari, staro i mlado, ne štede hvale. Neki od njih mudro primjecuju da se Lazic u životu jamacno nagutao stripova.

Naposljetku, prije dva mjeseca, Lokotar mi šalje hitan mail: "Zovi, važno je! Laziceva knjiga je u pitanju. Moramo je ekranizirati!»

OK, rekoh, tu su neke radionice, uvijek nam fale scenariji. I stvarno, crtaci su zagrizli - problema nema. Veliki Tabor, cetiri dana: Dunja, Maja i ja precitavamo tekstove, skiciramo. Sljedeca radionica je u Puli: tjedan dana u ex-kasarni Karlo Rojc; Radovan, Aleksandar i ja. Završna stanica je Subotica: ajmo sad svi zajedno! Entropija (Miki Lazendic) je organizirator, deset autora/ica crtaju nadahnuti revoltom na Majin slatki strip: prozracne bojice i simpaticni likovi teško nailaze na prolaz u hardcore klimi Suboticke škole. Ipak, autor knjige i njegov urednik smatraju da je taj strip najseksi, pa cemu odbacivati nešto što ima tako predanu publiku? Lazic je tijekom ljeta postao najcrtaniji književni autor u svemiru, prešišavši cak i samog Harmsa! Ali stvar je još daleko od kraja: price i dalje kolaju, s koljena na koljeno, a projekt se nastavlja izvan korica ovog albuma. Zato, ako vam «Miss Krampus» dopadne šaka, ne budite lijeni: sve nacrtano odmah šaljite Komikazama, a mi to objavljujemo. Ako ne tiskano, a onda sigurno na web adresi <http://www.jedinstvo.hr/komikaze> gdje vec kroz šest brojeva pratimo estetiku krampusa. (Papirnate materijale šaljite poštom i numerirajte na: Ivana Armanini / Šubiceva 26 / 10000 ZAGREB ili mejlate na ivanaarmanini@hotmail.com ili pak okrenite broj hrabrog telefona 098/488409 i tim putem Ivani ispovjedite svoje frustracije iz djetinjstva.)
KOSMOPLOVCI
sadržaj:izložba+strip-radionica+radionica strip-grafita+projekcije
Zagreb/Galerija Showroom
18.9-1.10.003:izložba originala albuma Strip Krampus
18.-24.9.003/ strip-grafitti radionica
org:Komikaze, AGM, WHW

sadržaj:izložba originala albuma Strip Krampus:
STRIP-EKRANIZACIJA ROMANA Z. LAZICA “MISS KRAMPUS”,IZLOŽBA +
PROMOCIJA IZDANJA u kom crta 13 AUTORA/ICA IZ 3 STRIP-kolektiva: KOMIKAZE,KOSMOPLOVCI I ENTROPIJA
+ strip-radionica/nastali fanzini:»Branilac»(po Kafkinoj prici) i «Super»
+radionica strip-grafita u Galeriji ShowRoom i grafittiranje po gradu+ «tetoviranje galerijskog prostora»
na radionicama sudjeluju: Kosmoplovci,Dunja Jankovic(Lošinj), Miro Župa(St), Ivana Armanini(Zg)
+projekcije demoa/kosmoplovci
www.kosmoplovci.net

>>> i tako, dok su se drugi odmarali, Komikaze su radile punom parom… Ovo ljeto Komikaze su izbacile 5 izdanja:3 fanzina, STRIP ALBUM i cd.Od toga se promo izdanja/fanzini i cd/ dijele poznatima i prodaju nepoznatima po simbolicnim cjenama a Stripkrampus, buduci da ga je isproducirao AGM, prodaje na turneji zajedno s izložbom strip-tabli/dijelom nastalih na clubture-komikaze radionicama/ te promocijom knjige autora Zorana Lazica po cijim je pricama i nastao spomenuti strip album.
U Galeriji Showroom 18.9. otvara se «Strip Krampus» izložba nastala po knjizi kratkih prica «Miss Krampus» u trajanju od 2 tjedna.

Strip Krampus Izložba je odlicno posjecena i atrij KIC-a je na jednu vecer postao ono što je nekad bio, okupljalište avangardne alternativne scene…(citat:Lokotar, Nuhanovic).
Radionice su trajale non-stop i okupile su 6 autora/ica:R.Popovic. A.Opacic, D.Jankovic, M.Župa, T.Dujmovic, I.Armanini. Unutar radionicarskog vremena imali smo dvodnevni izlet u Buje na alterfestival gdje su nastupali dvoje iz radionice te gdje smo koordinirali buduce projekte s urednikom Stripburgera iz Ljubljane…
Medijski popraceno u Jutarnjem listu te internetom:Iskonovim, AGM-ovim, kulturnet stranicama i www.zmcomics.co.yu. 2 tjedna je reklamiran StripKrampus u izlogu knjižare AGM-a u Teslinoj ulici.
Tehnicki i organizacijski sve 5.
Ocjena:5

7.8.-12.8.2003.
Pula/ex kasarna Karlo Rojc
Strip-akcija: Komikaze I Kosmoplovci
Org:I.Armanini/Komikaze,
DJMarino/Metamedia-u sklopuMedia Mediterranea 5 - festival of expressive culture, vidi program na www.metamedia.hr

STRIP-PROGRAM

7.8-12.8.17-20h/dvorana Suncokret:
OTVORENE strip-radionice na temu
« Miss Krampus», knjige kratkih prica Zorana Lazica
Izbor stripova sa radionice biti ce stampanu AGM-nakladi /cb i boja/
te izlozen 15.9. u Galeriji Nova-Zg
org:AGM/K.Lokotar
Pozvani autori: Kosmoplovci
kontakt za radionice: Ivana / 098488409

+izlozba Kosmoplovci i Komikaze u dvoristu K.Rojca/Festivalski klub

-promocija najnovijih Komikazinih izdanja: fanzinaVeronika, nastalog na 4-dnevnoj radionici u V.Taboru/M.Veselinovic, D.Jankovic, I.Armanini, I.Marenic te jos 5 autora/ica iz V.Tabora i okolice…

2. promo-cd-a Komikazesa frisko zaprzenih 6 brojeva ovog e-zina
www.jedinstvo.hr/komikaze

KOSMOPLOVCI
sadržaj:Strip-radionica,izložba Komikaza & Kosmoplovaca
i prezentacija projekta Kosmoplovci uz projekcije
Pula/ex kasarna Karlo Rojc/u sklopu Metamedia festivala/
6.-12.8.003
org:Metamedija+Komikaze

Ova radionica na temu knjige Z.Lazica koju je inicirao i isproducirao K.Lokotar/AGM rezultirala je albumom STRIP KRAMPUS sa 13 ukljucenih autora/ica iz 3 strip kolektiva:Komikaze, Kosmoplovci i Entropija na 80 stranica.Od toga je 10 autora/ica iz SiCG i 3 iz Hr.Sakupljeni su svi stripovi nastali na zadanu temu u mjesec dana.
Osim radionice/na kojoj sa prisutni autori Kosmoplovci i Komikaze. održana je izložba Komikaza & Kosmoplovaca kao i prezentacija projekta Kosmoplovci uz projekcije.
CD-i i fanzin Veronika su promo-materijali koji prate sve Komikazine akcije.
Zbog privatnog monopola plakatnih mjesta u Puli te prebukiranosti programa samog organizatora, radionice nisu bile posjecene. Ostali dio programa prošao je dosta zapaženo(sa manjim popratnim tehnickim problemima tipa kašnjenje, nedostatak rasvjete u dvorištu Rojca na izložbi, slab laptop koji nije mogao išcitati pola zakazanog programa sa cd-ova..).
Šteta što se mnogo zanimljivih radionica i prezentacija zbog preobilnog programa preklapalo pa je bilo nemoguce pratiti.
Ipak, koncentriranje mnoštva raznorodnih autora/ica rezultiralo je kvalitetnijom i širom percepcijom projekata koji su se tamo duže zadržali(konkretno, izložba koju je bilo nemoguce pogledati u zadanom terminu, vidjelo je mnogo ljudi ostaih 4 dana festivala).
Istovremeno je udruga «Distorzija» u svojim prostorijama K.Rojca organizirala izložbu još 2 autora ukljucena u projekt Komikaze:Igora Hofbauera i Nadana Rojnica.
Medijski je sve popratio najcitaniji dnevni list Istre «Glas Istre», sa 3 clanka te iscrpnim interwiev-om s autorima na radiju Glas Istre i www.zmcomics.co.yu.
Ocjena:4


after 1 cancelation in march, kosmoplovci came to
subotica in april with great wish of presenting it's
latest sonic discoveries, but they have arrived just to
witness the disaster of this once great home of the
most important independent film, music and art
festival series in serbia - JFJF.
right now it seems that subotica has turned into pure
bullshit, depression and disorientation like never
before. something radical needs to be done if subotica
wants to recover.
kosmoplovci are ready to help.
>> mailto:kosmoplovci@kosmoplovci.net
U organizaciji Kluba Nezavisnih Vizuelnih Stvaralaca
DANI U SUBOTICI


IZLOZBA:

KOSMOPLOVCI
studio strip + corrosion
digital design conglomerate / BG

-promocija elektronskog STRIPERA
-pokretna izlozba
-corrosion live act @ mini klub

GRAFICKA RADIONICA ENTROPIJA#3
grupa autora/SU

Otvaranje: 07.03.2003. / petak
20.00 - galerija otvorenog univerziteta + party
22.00 - corrosion live act / mini klub / upad 50 kinti

ELECTRIC STRIPER PROMOTION PARTY
15-jan-Eoo3
dom omladine [youth center], belgrade
23h


elektricni striper, poznat i kao jedanaesti striper
uopste izasao je na internetu sada, a pred publikom ce
se u fizickom oblicju pojaviti prvi put 15. januara
E003. godine na proslavi povodom izlaska ispod cekica a
u vidu jedinstvene prezentacije u obliku hardkor zurke
gde ce kooi i bgyss predstaviti i druga nova dostignuca
iz oblasti nauke i tehnike.

najzad uspostavljen ideal strip magazina bez stripova
cemu striper tezi jos od prapocetaka i prvog broja.

izabrani autori iz prethodnih deset brojeva, vise od
trideset radova a manje od hiljadu. i to sve na jedva
193mb troincnom cd romu.

interdisciplinarni, psihoaktivni, multinekulturni,
megamedijalni projekat u cijoj su izradi ucestvovali
neki od najvidjenijih kosmoplovaca, kao i ostali.

slike, ilustracije, zvuci, filmovi, demoi, aminacije,
mrdalice, igrice, kompozicije, pokreti i statika.

na jednom jedinom mestu - u elektricnom striperu.

net verzija vec na >> http://striper.kosmoplovci.net

cdrom verzije suizdavaci:
beopolis >> http://www.beopolis.co.yu
dom omladine beograd >> http://www.dob.co.yu

drugi elektricni broj je vec u pripremi.

saljite struju u svim agregatnim stanjima na
striper@kosmoplovci.net ili studiostrip@kosmoplovci.net.

dedlajn kraj prvog kvartala sledece godine.

ELECTRIC STRIPER RELEASE / PROMOTION PARTY
15-jan-Eoo3
dom omladine [youth center], belgrade
22h

electric striper, also known as striper eleven, is out
on internet now, and physical version will be presented
to public first time on january 15th Eoo3 on
celebration party presentation in the form of hardcore
party where kooi and bgyss will present other new
scientific and technical achievements as well.
>> http://www.kosmoplovci.net
>> http://www.belgradeyard.co.yu

finally achieved ideal of comic magazine without
comics, towards which striper aims from the very
beginnings and first issue.

selected authors from last ten issues, more than thirty
works and less than thousand. and all that on barely
193mb 3inch cdrom.

interdisciplinary, psykoactive, megamedia product in
whose development participated some of the most
established members, as well as the others.

pictures, illustrations, sounds, films, demos,
animations, games, movements and statics.

net version already at http://striper.kosmoplovci.net

cdrom version copublishers:
beopolis >> http://www.beopolis.co.yu
belgrade youth center >> http://www.dob.co.yu

second electric issue is already in the pipes.

send electric power in all agregate states to
striper@kosmoplovci.net or studiostrip@kosmoplovci.net.

deadline end of next year's first quartal.

SEPTIC AND DOOMSDAY GRAPHICS EXHIBITION
15-jan-Eoo3
dom omladine [youth center], belgrade
19h

septic, the graphic terrorist from prozivka, subotica
will exhibit his ancient as well as the present and
future work to belgrade public in '19 steps' gallery of
belgrade youth center [dom omladine] for the first time
in 33 years of his human existance.

'sequences of estetic horror' include his short comics
and illustrations, which will be presented together
with artwork of his mates from doomsday graphics.

you will have to come on your own.

and you can stay at electric striper party as well.
;)

ne mogu a da ti ne posaljem i komentar sa radija 202 koji su direktno prenosili promociju striper-a.
> Skupili se ludaci u Domu omladine, neki su imali
> ofarbane crvene i plave kose, bio je koncert Kosmoplovaca i promocija
> stripova, pustali su elektronsku i pop muziku, ali nije bio pogodak
pozdrav od kosmoplovaca
Prvo CD ROM izdanje magazina Striper poznate art grupe Kosmoplovci
Intimna masina (ili kreativna upotreba kompjutera)
Ekspresivnost slike na ekranu: Sa CD ROM izdanja StriperaU beogradskom Domu omladine, prosle nedelje promovisano je prvo CD ROM izdanje magazina Striper. Autor i izdavac ovog izdanja je grupa kosmoplovci, nastala fuzijom kompjuterske demo grupe corrosion i studiostrip-a. Suizdavaci su Beopolis i DOB. U grupi kosmoplovci su muzicari, strip autori, programeri, graficari- ilustratori, dizajneri a na Elektrostriperu radili su uglavnom svi kosmoplovci, ali i drugi autori. Ceo Striper je postavljen i na web, na adresi http://www.crsn.com/striper tako da ga ljudi iz inostranstva, sa boljim internet vezama mogu bez problema videti, a ova CD ROM verzija prvenstveno je namenjena domacoj publici. Odabrano je vise od 30 radova sa prethodnih deset izdanja Stripera i smesteno na 193 Mb na 3-incnom CD ROMu.
Radovan Popovic, urednik Stripera i jedan od urednika Elektrostripera, najavljuje da se ostaje i pri klasicnoj stampanoj verziji Stripera, sprema se sledeci i stampani i elektronski broj, kao i mnostvo novih sajtova pored vec postojecih koji su na adresi www.kosmoplovci.net.
Zanimljivo je, zapravo, ovo prelazenje iz jednog medija, kao sto je stampani strip, u medij interneta i digitalni medij na disku. "Pored nedostataka koje ima u odnosu na stampani strip, online strip ima i mnostvo prednosti. Velika vecina stripova jednostavno bolje funkcionise u stampanom stanju posto su radjeni da bi bili stampani, medjutim jedan broj graficki svedenijih i stilizovanijih stripova mnogo bolje, odnosno ekpresivnije deluje na ekranu" - istice Radovan Popovic i dodaje - "Tu su jos i razne druge mogucnosti kao sto su zvuk koji znatno doprinosi atmosferi stripa sto je u stripu i najvaznije, zatim boja koja je za razliku od stampe gde je ogranicena paletom stamparskih boja mnogo intenzivnija, a i izbor je mnogo veci, i, naravno tu su i druge mogucnosti koje pruzaju razni programi, prvenstveno Flash, dakle potencijalna interaktivnost, pokret itd. gde otprilike to vec prelazi u animaciju."

Najkarakteristicniji primeri za to su upravo radovi poput Intimne masine koji je u stvari animirana verzija stripa koji postoji i u staticnoj varijanti, zatim Put u kosmosu, itd. Intimna masina je prvobitno nastala kao 5 crteza na papiru koje je clan grupe, procesor, jednostavno doneo sa namerom da se sa time nesto uradi. domin8r je povezao sliku sa muzikom koju je radio sa kolegama u okviru muzickog projekta gde je i nastala je Intimna masina.
U vezi sa inspiracijom za svoje radove, Kosmoplovci tvrde da polazu dosta na instinkte i intuiciju jer je jedino tako moguce otkriti nove stvari. Jedan od atipicnih izvora inspiracije svakako su i animacije u realnom vremenu - kompjuterski demoi, i drugi video radovi koje razmenju sa kolegama sirom sveta, aktivnim na vrlo zivahnoj kompjuterskoj demo sceni.
" Inace koliko god mi bili zadovoljni postignutim rezultatima, sve je to samo pocetak ovog procesa, koji je ipak samo jedan od procesa koji se desavaju unutar Kosmoplova, tako da cemo se u svakom slucaju jos igrati masinama"

Vesna Peric / COM_MEDIA / DANAS

Put u Kosmosu
Muzej Kosmosa

Narodna biblioteka Srbije
6. septembar 2002.

izvodjac projekta:
Interdisciplinarni tim KOSMOPLOVCI
www.kosmoplovci.net

Javno otvaranje izlozbe dostignuca i otkrica iz sveta grafickog pripovedanja /stripa (studiostrip.kosmoplovci.net) , oblikovanja/ dizajna (www.kosmoplovci.com), istoimena (Put u Kosmos) muzicka izvedba ambijentalno elektronskih motiva (corrosion.kosmoplovci.net), projekcija video, filmskih i stvarnovremenskih radova.

20:00
otvaranje izlozbe stripova, ilustracija, grafika i slika, objekata i eksponata nastalih u Kosmosu, istovremena ambijentalna projekcija nekoliko (oko 8) 8 milimetarskih filmova sa projektora ambijentalna muzika istog sadrzaja

21:00
koncert elektronske muzike grupe kdes/corrosion/kosmoplovci
istovremena projekcija odabranih video i stvarnovremenskih klipova i animacija

23:00
kraj dogadjaja i razlaz kucama
jak utisak nakon dogadjaja koji postepeno prerasta u fascinaciju

Nijedan od segmenata dogadjaja ne iskljucuje, ne nastavlja se, nije u disproporciji, niti je uslovljen drugim.
----------------------------------[srpski]-
p u t u k o s m o s u

prva postavka muzeja kosmosa u 4d.

o6o95oo2//21:oo
narodna biblioteka srbije
ispred hrama svetog save.

a 2 sata ranije
o6o95oo2//19:oo//rerna
projekat nula
u trajanju od 1h35m

prenos organizovan.

---------------------------------[english]-
v o y a g e i n k o s m o s

version one of kosmos museum in 4d.

o6o95oo2//2o:oo
narodna biblioteka srbije
in front of st.sava temple.

and 2 hours earlier
o6o95oo2//19:oo//rerna
project zero
in duration of 1h35m

transmission organized.

PUT U KOSMOSU / VOYAGE IN KOSMOS EXHIBITION
o6-sep-5oo2 - o6-oct-5oo2
serbian national library, belgrade
http://studiostrip.kosmoplovci.net/putukosmosu.html

the first setting of kosmoplovci's 'kosmos museum'
made it's premiere on o6-sep-5oo2, in
serbian national library in belgrade.

the multisensual opening event featured exclusive kdes
performance in open space in front of the library, as
well as kosmoplovci's video projection setup behind
kdes crew. 2kw soundsystem transmited 45 minutes
of specially designed live elektronik kdes performance
in front of what probably is the most innovative
exhibition that happened in belgrade for ages.

the 'side effect' of this exhibition is the 'put u
kosmosu' [voyage in kosmos] catalogue featuring 60
pages of exclusive graphic novels and experiments in
a very bad - almost fanzine-like print.

put u kosmosu exhibition presented the selection of
work by complete kosmoplovci group, and the catalogue
feature additional guest apperarances from respectable
serbian artists.

there are very few copies of catalogue left, but you
may still try to find it in beopolis bookstore or by
contacting us at mailto:kosmoplovci@kosmoplovci.net.


KOSMOPLOVCI, LOWFIVIDEO AND BELGRADE YOUTH CENTER PRESENT
S F E F - SERBIAN FESTIVAL OF ELECTRIC FILMS

discontinuation of JFJF festival has let serbian scene without annual summer event we all were eagerly awaiting every summer for the past four years. since this annual gathering of all-serbian film, music, strip and demoscene participants was very important in our lives, KOSMOPLOVCI and LOWFIVIDEO had decided to create another summer festival, practically a continuation of JFJF - called SFEF.

SFEF should took off where JFJF stopped and take it to new heights. the festival will take place in BARUTANA, at Belgrade's Kalemegdan fortress, it will start on August 20th at 17h and will be open continously until August 23th late night hours.

beside usual film competition program, STRIPER workshop and concerts, SFEF will host the first serbian four-day long demo party SCENE STRIKE 6 - hosted by CoRRoSioN and KOSMOPLOVCI.

bring your computer and good spirit - everyone's invited.


SFEF/SS6
16-jul-5oo2 - 22-jul-5oo2
barutana [powder house], belgrade
http://sfef.kosmoplovci.net

the four days long sfef festival gathered the most
important members of serbian independent art community,
which presented fresh creative projects and
productions to few hundreds visitors who came despite
the bad weather and cheap entrance fee.

sfef festival was made of four combined events which
all had its programs and participants:

film program was focused on new short films and video
production. 43 new films and videos were presented
during 3 days of projections, and the jury awarded
best of them with 'electric circuit' rewards.
film event was organized by http://www.lowfivideo.com

demoscene sect had it's sixth scene strike event which
was continously happening during all days of festival.
despite extreme moisture, there were about 30 active
participants who came from all over serbia with their
computers to gather, share, create and rejoice.
of course there were competitions and big screen
projections which brought in additional visitors, so
we may say SS6 was very succesful and enjoyable event.

complete ss6 competition results and downloads are
available at: http://www.crsn.com/ss6/

music program had it's peak with the appereance from
'greshnici' [sinners] and mirko petrovic which
presented their unique music. it was unforgetable
thing to see and hear indeed. the other three days
featured concerts from corrosion musicians, irfan
muertes and various dj sets from dj dzambasov and
kosmoplovci.

graphic workshop had few participants, but came out
with some significant results which will certainly
used in some of kosmoplovci future projects.

sfef festival catalogue, created by kosmoplovci,
features information on films and a selection of
serbian graphic/comic scene, and is still available
from beopolis bookstore, or directly from kosmoplovci
or lowfivideo.
>> mailto:kosmoplovci@kosmoplovci.net
>> mailto:lowfivideo@yahoo.com


KOSMOPLOVACKI SLET KOSMOPLOVACA U REMONTU GALERIJI U T.C. STAKLENAC NA STUDENTSKOM TRGU 17.06-05.07. TEKUCE GODINE OD 12:00 PA DO 19:00 OSIM PRVE VECERI KAD JE OD 19:15 PA SVE DO NEGDE OKO 11.

"SLET NA KOSMOPLOVCITE" NA GRUPA KOSMOPLOVCI VO GALERIJA REMONT, TRGOVINSKIOT CENTAR NA STUDENSKIOT TRG, 17.06. - 05.07. NA KURENTNA GODINA, OD 12:00 DO 19:00 OSVEN PRVA VECER KOGA E OD 19:15 DO 11. SATO.

PROGRAM DESAVANJA PO MENIJU

PROGRAM NA DESAVANJE PO MENI

19:15
IZLOZBA ORIGINALNIH STRIPSKIH I FILMSKIH PLAKATA KOJE SU KOSMOPLOVCI IZLOZILI U SVEOPSTOJ KORELACIJI SA POSEBNIM DELOVIMA IZLOZBE POSTAVLJENE OKO IZLOZBE TIH PLAKATA.

19:15
IZLOZBA NA ORIGINALNI STRIPSKI I FILMSKI PLAKATI KOJI SO KOSMOPLOVCITE IZLAGAAT VO SEOPSTA KORELACIJA SO POSEBNI DELOVI NA IZLOZBA POSTAVENA OKOLU IZLOZBA NA TIE PLAKATI.

19:45
VIDEO PROGRAM JE SACINJEN OD POSEBNIH DELOVA CELOKUPNOG VIDEO MATERIJALA IZ ARHIVE KOSMOPLOVACA.

19:45
VIDEO PROGRAMA E SOSTAVENA OD POSEBNI DELOVI NA CELOKUPNIOT VIDEO MATERIJAL OD ARHIVA NA KOSMOPLOVCITE.

20:00
PRATECI PROGRAM IZLOZBE SE SASTOJI IZ VISE SEGMENATA ISTE TE IZLOZBE KOJE ZAJEDNO CINE UPRAVO TU IZLOZBU.

20:00
PRATESNI PROGRAM NA IZLOZBA E SOSTAVEN OD VISE SEGMENTI NA ISTA IZLOZBA KOJI SO ZAEDNO JA CINAAT CELOKUPNA IZLOZBA.

22:30
TOKOM TRAJANJA IZLOZBE KOSMOPLOVCI CE UPOREDO ODRZATI JOS JEDAN PLENUM KOSMOPLOVACA NA KOME CE BITI I ZVANICNO USPOSTAVLJENA KOMUNIKACIJA SA
SPOLJNIM SVETOM I NJEGOVIM UZROCIMA I POSLEDICAMA.

22:30
TOKOM PERIOD NA TRAENJE NA IZLOZBA, KOSMOPLOVCITE UPOREDO PLANIRAAT ODRZAVANJE NA USTE EDEN PLENUM NA KOSMOPLOVCITE, NA KOI SO KE ZVANICNO DA BUDE USPOSTAVENA KOMUNIKACIJA SO SPOLJASNIOT SVET SO SITE NEGOVITE UZROCI I POSLEDICI.

24:00
PLENUM CE SE ODRZATI 05.07. NA DAN POSLEDNJEG DANA IZLOZBE.

24:00
PLENUM KE DA BIDI NA POSLEDNIOT DEN NA IZLOZBA, 05.07. OVA GODINA.

19:00
OSIM TOGA, SVAKOG PONEDELJKA CE SE U ISTOM REMONTU NA ISTOM MESTU RAZGOVARATI O AKTUELNIM PRODUKCIJAMA POPUT ENTROPIJA-E I KRPELJ-A GRUPE AUTORA OD WOSTOK-A, SEPTIC-A, MIROSLAVA LAZENDIC-A, GRABOW-
KOG-A I SVIH OSTALIH.

19:00
OSVEN TOA, SEKOJ PONEDELNIK VO ISTA GALERIJA REMONT, NA ISTO MESTO KE SE PRAI MUABET O AKTUELNI PRODUKCIJI KAKO SO SE "ENTROPIJA" I "KRPELJ" NA GRUPA NA AVTORI MEGU KOI STO SE WOSTOK, SEPTIC, MIROSLAV LAZENDIC, GRABOWSKI, I DRUGI.

NAUKU MLADIMA KOSMO PLOVCIMA

NAUKA NA MLADITE KOSMOPLOVCITE

>> www.kosmoplovci.com
>> www.kosmoplovci.net

STUDIOSTRIP/KOSMOPLOVCI EXHIBITED IN REMONT GALLERY

in the most unexpected flow of events, studiostrip and kosmoplovci got a 3 weeks exhbition time from June 17th until July 5th in REMONT gallery in belgrade.

for this occasion, kosmoplovci constructed a labirynth out of 40 strip/design posters, including fullsize digital prints of 9SMRTININJE.

all posters, sized 100x70cm each, were made especially for this occasion and include work by all kosmoplovci members, plus much much more.

special 42 pages kosmoplovci design book/catalogue was made for this exhibition and is available for purchase through our everyday expanding distribution network.

Kosmonauti [www.nasa.gov] i kosmoplovci [www.kosmoplovci.com] su razliciti pojmovi.

Kosmoplovstvo [www.kosmoplovci.net] je aktivnost koja se ne bi bas mogla staviti u opoziciju kosmonautici, ali nekakav slican pravac, a suprotan smer kretanja namecu uporedjivanje.

Ivan Ivanovic, pojava iz sovjetske [www.ru] kosmonauticke istorije, koja je Andreja Velikanova inspirisala u njegovom istrazivanju procesa mitologizacije sovjetske kosmonautike i koja je po njemu znacajna vizuelna [www.thedesignersrepublic.com] i konotacijska stepenica u kontinuumu sovjetskog/ruskog kosmizma, u objasnjenju kosmoplovacke sage moze da posluzi kao odlicna odrednica. Ivanom Ivanovicem nazvana je lutka od kaucuka (maneken) [relja.kosmoplovci.net] u skafanderu, u svemirskoj kapsuli, koja sa prikljucenim magnetofonom sa koga se ore horske pesme [www.crsn.com/music], leti kosmosom, utiruci put Gagarinu [studiostrip.kosmoplovci.net/nasiljudinadz.html].

Za eventualna uspesna neprijateljska osluskivanja [search keyword: policajac] radio kontakta sa lutkom, pripremljen je na magnetofonu repertoar hora Pjatnicki, da se trag zavara, a za potencionalnog nalazaca na potencijalnoj njivi-kosmodromu [verovaliiiline.kosmoplovci.net] (mesto na koje je kapsula mogla pasti se nije moglo precizno predvideti) stavljen je i natpis "Maneken", da se slucajni sovjetski nalazac ne prestravi pred licem od kaucuka u skafanderu.

Na pravom je mestu u pravo vreme, ali Ivan Ivanovic nije pravi kosmonaut nego proteza. Inverzija: kosmoplovci su pravi ljudi, ali njihov kosmos je u fazi Ivan Ivanovic, on je proteza. [dragojevic.kosmoplovci.net]

Kosmoplovci krpe i improvizuju svoj kosmos iz ostataka zapostavljenog mitoloskog korpusa [www.deliberatelyburied.com], ne pretendujuci na savrsenu simulaciju njegove fizicke dostupnosti, vec se oslanjaju na zavodljivu naivnost preostalih mehanizama mitoloske konstrukcije koja je pratila i pokrivala kosmonauticku eru. Ovi mehanizmi su sada razgoliceni, ali su u svojoj naivnosti cudesni i primamljivi za estetsku rehabilitaciju.

Ponovno suocavanje sa slikama buducnosti iz proslosti [rxplovac.kosmoplovci.com] jeste dekonstruisanje toga mita, ali rehabilitovanje njihove funkcije naglasavajuci estetsku stranu ove konstrukcije, izlazuci ih upravo udruzene u obnovljeni svemir ili izolovane u prave male kosmo-arabeske [cube.kosmoplovci.net] jeste deo jednog ne tako namernog (nema plana i strategije [verovaliiiline.kosmoplovci.net/interdisciplinarnitim.html]), ali ne bas ni nesvesnog procesa rekonstrukcije.

Za ovog Ivana Ivanovica nema opasnosti da bude percipiran kao pravi ni od neprijatelja ni od prijatelja. Njegova svrha i jeste da pokaze da to nije vise bitno. Ovako je dovoljno pravi.

Nemilosrdno mitologizovanje je u kosmoplovackom slucaju estetsko remitologizovanje, i prenaglaseno mistifikovanje samih sebe najavljuje megalomansko konstruisanje ne samo kosmoplovstva, vec i kosmologije, pa i citave kosmogonije [search keyword: dogoni].
Kosmoplovci su iz kosmosa, u stvari.

Znaju sve tajne. Ko sad moze da ospori (i zasto) legitimitet objave da je Zemlja bombardovana u davnoj proslosti od strane vanzemaljaca, ako se to naucno-popularno saopstenje iz OTO zabavnika* lepo ponovi, dizajnira, prija i koristi.

* OTO zabavnik je jedno od najinspirativnijih pronadenih orudja iz perioda intenzivne kosmonauticke propagande, sto zbog svoje geopoliticke i ideoloske orijentacije, sto zbog svoje naucno-popularne strategije. Rame uz rame sa izvestacevim izlivom odusevljenja zbog posete astronauta Popovica Beogradu, nalazi se americki strip iz produkcije Bell-McClure sindikata o buducim svemirskim podvizima, clanak o optimalnom resenju za astro-sator (u obliku boce) i uputstvo za pravljenje piramide. Kosmoplovci ne kriju simpatije prema kolektivnom potpisu stripova i pozdravljaju taj postupak kao vid samozaborava u esnafskoj zajednici, cesto ga i sami primenjujuci u sluzenju zajednickoj misiji.

Kako se mitotvorstvo brzo osladi, jasno je bilo da se tu nece stati. Ne samo kosmosaga, vec i razni prizemniji mitovi nahvatani su, preradjeni i lebde kosmoplovackim konstruisanim kosmosom [void.kosmoplovci.com] poput katapultiranih viskova ili pak strateski vaznih stanica postavljenih po orbitama. [killerclouds.kosmoplovci.com]

Sada oni svi zajedno jesu jedan niz operacija u vecem procesu obnove i izgradnje. sve je to svojevrsna defragmentacija memorije Kosmoplovaca, njihovog zemaljskog i kosmickog iskustva. [ascender067.kosmoplovci.com]

Divlji Zapad. Brus Li [studiostrip.kosmoplovci.net/brusli.html]. Marko Kraljevic. Sava Savanovic. Na Sutjesci. U ovakvoj rekonstrukciji mita ne mora se pridrzavati prvobitne hijerarhije, heroj moze biti pobeden, i banalan, i smesan. Moze da ne postoji, da bude zamenjen. Moze se izvrsiti invazija nepoznatih u fantazmatski prostor. Jehovini svedoci svedoce kosmickoj epifaniji. Moze se retroaktivno pisati istorija na bazi zanimljivosti iz zabavnika.

Tako su se Kosmoplovci razbaskarili i osilili.

Nista im nije sveto.


Slucaj stripa Patrijarh protiv savesti [studiostrip.kosmoplovci.net/paja.html]

Izazavsi pometnju koja je ukljucila i najzapustenije coskove javnog mnjenja u razne Odjeke i reagovanja, i ciji je dnevno-politicki znacaj overen i reakcijom oficijelnih instanci, ovaj strip, koji cak nije ni tako dobar, niti je od njega ocekivan takav efekat, postao je slucaj. Stekao je/stice titulu carsijskog skandala ali time se jos nije obezbedio zastitnom titulom eksperimenta iz oblasti savremene umetnosti (recimo: lokalni ogled iz relacione estetike), te se stoga u komentaru na sve sto se povodom njegovog objavljivanja desilo na liniji Studio strip - Otpor - Crkva - Mediji/Javnost, moze pribeci jos jedino reci zakona. [citat: Dr. Mih. P. Cubinski, profesor Univerziteta u penziji, Odbrana kod t.zv. "nesimpaticnih" krivicnih dela, Branic - organ Advokatske komore u Beogradu, br.11., novembar 1938.,
str. 515.]


Nedugo zatim...
Mitotvoracki apetiti rastu, dolazi do preterane samomistifikacije...
From:
To: "caca2000"
Subject: katalog
Date: Thu, 6 Jun 2002 05:55:23 +0200

...cak nekoliko stripova za temu ima vatru sto takodje govori o katastroficno postteroristickoj pozadini politike kosmoplovaca/ce.
Stripovi ponegde pridrzavaju i nekakvu knjizevnost, ofucanu ili svezu, jos nezvanicnu, ili vec onu koju zovu bastinom. To je sada samo infuzija vizuelnog sadrzaja u tekst koji je nestabilan jer je jezik difuzan, tesko moze da izdrzi zahteve zasicenih ilinestrpljivih konzumenata i autora.

Nesposobne su tude i nepreradene reci da samostalno ucestvuju u ovoj stvari. Neosporna je efektnost vizuelne reinterpretacije teksta: ma koliko proizvoljna ona bila, u kosmoplovstvu je legitimna, jer je cesto bas patronizirajuci pristup tekstu jedan preciscavajuci proces koji umanjuje pompeznost i pretencioznost samog predloska. Neozbiljno je ocekivati mnogo od teksta u ovom slucaju, pa i kad su u pitanju manji poetski procesi, a kamoli velike kosmoplovacke mitotvoracke operacije.

There 's not a syllable left to be uttered or written, elements of truth are no longer encased in manifestos and proclamations scribbled like so, on dried paper.
Maxon Crumb, pokretac casopisa Robert Crumb's Younger Brother's Magazine

Zato nema boljeg manifesta kosmoplovackog od jednostavnog crteza radara**: njegov dizajn, cija je uloga bila da u jednostavnosti slavi i najavi buducu opstu funkcionalnost, sada je pored ocuvane uloge male ikone iz ere euforicnog tehnoloskog optimizma dobio priznanje (buduci kosmoplovacki ritualno preraden) za dalekosezno emitovanje estetskog uzitka.

Slican efekat ima i Satelitska stanica, 8mm film takodje ritualno preraden, web cam ponovnim pamcenjem, cime su Kosmoplovci posle Josipa Broza Tita jos jednom otkrili ovaj objekat, koji sada egzistira u drugom obliku (samo na filmu) i ima dodatnu monumentalnu funkciju podsecanja na sopstvenu neocekivanu proslost (srusen je u ratu).
[satelitskastanica.kosmoplovci.com]

Sa radarom korespondira i Selfaware, slucajno nastali video snimak, posledica nesvesnog spijuniranja samog sebe, u kojem kamera dobija funkciju fokalizatora i tako (veoma spontano) personifikovana podseca na ocekivanu buducnost. U tom videu ljudi su jako smesni, jer je njihovo samopouzdanje neosnovano i stoga komicno, sto cini Selfaware upozorenjem.
[selfaware.kosmoplovci.com]

** U stvari, nema uopste manifesta kosmoplovackog.
Studiostrip / Kosmoplovci
Kosmoplovacki slet u REMONT
17.jun - 05.jul 2002.


Kosmoplovci/Studio strip se u višeslojnosti svojih aktivnosti teško mogu u potpunosti predstaviti izlažuci izolovano radove razlicitih formalnih sekcija. Stoga se koncipirajuci izložbu zvanicnih strip izdanja i plakata u produkciji Kosmoplovci/Studiostrip posebna pažnja posvetila organizovanju materijala u kolaže koji obuhvataju tematske celine u prošlogodišnjoj aktivnosti tako da najbolje docara razgranatost u obradi pojedinacnih fenomena.

Ono što povezuje ove radove je model naivnog upadanja u fantazmatski prostor ili preuzimanja kontrole nad idolima (Divlji Zapad - Kosmos - Brus Li - Betmen - Robin Hud - Nindža - Naši ljudi). Konstantna je tendencija da se u oživljavanju idola i mitova iz detinjstva postigne spontanost decije uprošcene naracije, ali je »obogacen« banalnim, vulgarnim i cesto surovim nanosom iskustva proteklog »meduvremena«, pri cemu su idealizovane slike iz savremene mitologije takode podložne ožiljcima. Evidentna je i specificna intertekstualnost, dijalog novog stripa sa klasicnim predlošcima, proizvoljno interpoliranje novih sadržaja u prepoznatljive preuzete vizuelne celine, beskrupulozno imitiranje uobicajene epske retorike u retroaktivnom instaliranju novih sadržaja u istoriju, što sve zajedno cini pregled kulturološkog nasleda tzv. »meduvremena«.

Posebno je zanimljiv strip Patrijarh Pavle protiv savesti koji je vec neodvojiv od javne reakcije koju je izazvao, cime je prerastao u širi projekat u koji su se spontano ukljucili i relevantni zvanicni, ali i zapušteni tradicionalni punktovi javnog mnjenja (poput rubrika Odjeci i reagovanja i Medu nama), i koji se sam razvija u sve popularniju umetnicku formu caršijskog skandala. Zaplet na liniji Studiostrip/Kosmoplovci - Otpor - Crkva - Mediji slobodno se razgranao u savremenu polifonu naraciju, beskrajno zabavnu u svom meandriranju kroz neocekivane instance.

U kontekstu naglog razvoja Novog Novog Stripa, s trudom održavanog kroz improvizovanu periodiku i fanzine u pocetku i upornim radom magazina Striper u drugoj polovini devedesetih, autori koji su iz ove faze zadržali spontani odnos prema korišcenju strip baštine i laganu ruku u izneveravanju ocekivanih i pronalaženju apsurdnih ali svežih rešenja u sintezi razlicitih narativnih sadržaja, sada su radom u svestranoj grupi Kosmoplovaca u saradnji sa autorima okupljenim u grupi Corrosion stekli oslobadajuce iskustvo slobodnijeg višeslojnog kolažnog i animiranog stripa po ugledu na digitalne prezentacije (web, CD-ROM). Ilustrativan je za ovu saradnju strip autorskog dvojca Domin8r/Bodroža koji je grubo prenošenje uprošcene digitalne estetike na crno-beli papir evocirajuci fanzin-istoriju alternativnog stripa i sugerišuci underground status ezotericnih grupa postojanih poštovalaca arhaicne prvobitne kompjuterske estetike.

Aleksandra Sekulic


[- srpski ------------------------]
KOSMOPLOVCI SLECU U VRSAC, SRBIJA

22.og marta 2002. godine u 20h, po zemaljskom vremenu, kosmoplovci ce u domu omladine vrsac predstaviti svoj rad zainteresovanim pojedincima i grupama. na istom mestu posetioci ce imati prilike da se upoznaju sa strip izdanjima, audiovizuelnim experimentima, kompjuterskim animacijama kao i sa prvom serijom originalnih strip/design plakata kosmoplovaca.
[- english --------------------------]
KOSMOPLOVCI LANDING IN VRSAC, SERBIA

on march, 22nd, year 2002 at 20h [earth time], kosmoplovci are going to present their work to the interested individuals and groups. at the same spot [youth center, vrsac] visitors will have the opportunity to see the latest studiostrip graphic novel releases, audio/video experiments, computer animations as well as the first series of kosmoplovci's original graphic/design posters.

TVRDI ANDERGRAUND
Fanzin "Super"; izdavac "Studio strip", Beograd 2002-2003.

Alternativni iliti andergraund strip ne pati, i to je još jedna razlika u odnosu na starijeg brata tzv glavnotokovski strip, za dugovecnošcu. Izdavaci i urednici korporacijsko-sindikalnog stripa iz petinih žila se trude da nekog junaka najpre nametnu publici a potom ga troše i rabe bez ogranicenja (makar originalni autor prestao da ga crta/piše ili cak i umro), što donosi svakovrsne mene u životu likova i dovodi do grotesknih situacija jer, najcešce su nastavljaci trapave, neinventivne zanatlije koje ne mogu ni da se približe duhovitosti originala; dovoljno je setiti se Flaša Gordona, Tajnog agenta Iks i slicnih loših primera (naravno, ima i pozitivnih slucajeva kakvi su Rip Kirbi ili Betmen a delimicno Princ Valijant). Iz vizure alernativaca ovaj napadni i nategnuti sistem nepoželjan je i nepotreban, osim ako služi za ismevanje i karikiranje. Brzina, "hvatanje" inspiracije i razbarušena neobaveznost prema sopstvenim junacima rezultira kratkim stripovima odnosno izdanjima-fanzinima koji se, u malim tiražima, lako pojavljuju i još lakše nestaju (zbog toga je vrlo teško pratiti andergraund produkciju koja ne poštuje principe masovne produkcije i distribucije). Otuda je, cak, mnogo veci kuriozum pojava treceg ili sledeceg broja nekog izdanja nego izlazak prvog. Najcešce fanzini ne traju predugo a njihovi autori-izdavaci se okrecu novim projektima (casni izuzetak koji potvrduje ovo pravilo je Wostokov "Krpelj" koji je premašio neverovatnih 200 brojeva!).

Fanzin "Super" kome u podnaslovu premijernog broja stoji "Hrestomatija Južnoslovenske nadrielite!!?" pojavio se kao jedno od brojnih izdanja agilne grupe alternativaca okupljene oko "Studio stripa". U prvoj svesci saradivali su Duca, Tacna, Radovan Popovic (glavni krivac za citavo okupljanje), Bodroža i Nedim. Naravno nigde nije naznaceno u kom ritmu ce "Super" izlaziti, te je zakljucak sasvim jasan: ako i kada momci sakupe radove i ucini im se zabavno i zgodno, fotokopirace sledeci broj. I, neverovali ili da, u sasvim razumnom roku od kojih 6-7 meseci pojavio se broj 2 a onda cak i dvobroj 3-4. U tim sveskama "prvoborcima" su se pridružili i "mlada nada" Danijel Kovac, Vuk Palibrk, Lola Milošev, neki koji se potpisuju kao Neznani autor, Nindža, Seljak, Voloda, Jelenica, Nataša, Maja, te Aleksandar Opacic, Marija Isailovic, Nino Maljevic. Svako od njih, bilo da je pocetnik ili vec poznat autor unosi u fanzin svoju tužnu, veselu, mracnu, infantilnu ili cinicnu pricicu (što je najcešce Bodrožin specijalitet) ali i specificni doživljaj odnosno viziju samog strip medija. Na to se nadograduje i raznovrsnost crteža, uglavnom namerno nezgrapno neveštog (mada ponegde izgleda da je to trenutni domet autora) ali i vrlo rafiniranog (posebno u radovima Opacica). U celini gledano, "Super" predstavlja bogati šareniš svakakvih strip pokušaja, eksperimenata i egzibicija a iz svih njih izbija cista radost otkrivanja, okušavanja snaga i igre stvaranja, što ne može a da ne obraduje citaoca i izmami mu osmeh (uz želju da "Super" nastavi da se pojavljuje).

Ilija Bakic, Dnevnikstudio strip, sektor kosmoplovaca, nova izdanja beopolisa, svecano i to na sajmu alternativnih izdavaca, 17. decembra u domu omladine beograd, predstavlja cak nekoliko izdanja. prvi broj stripa za decu i za-ostale . nasi ljudi na divljem zapadu (vidi proslu beoramu- oktobarsku, a ipak novembarsku); intro za serijal u najstrašnijoj tradiciji strip romana zlatne serije i lunovog manjus stripa i uvek uzbudljive avanture naših ljudi na divljem zapadu. postupanje sa zarobljenim indijancima u najsvetlijoj tradiciji kostiju predaka i nihovih seni, cojstvo i junaštvo. bruce lee, u podnaslovu, brus li mi ti se divimo- kung fu borci za slobodu; uprkos sve ociglednijem, ocito pomodarski nastrojenom revrednovanju fenomena brus lija, studio strip kao pravni naslednik majstora šaolina nastavlja pravovernu borbu za pravdu metodama i doktrinom borbe protiv neprijatelja. patrijarh pavle protiv savesti, odgovor osamnaestogodisnjaka na medijsku paradu institucija sistema i satelita. kolekcija svih stripova i novinskih clanaka o simpaticnom ali maleroznom patrijarhu jedino ne sadrži doticni strip "patrijarh u epizodi nemojte mene" za koji mora da odete na vebsajt studijastrip na tajnoj lokaciji. dacemo vam samo malu pomoc, sajt je integralni deo sajta kosmoplovaca kao takvih- verovali ili ne www.crsn.com/verovaliiline pa se vi sad snadite. krip, kvalitativno kvantitativno najkontraverziranije reizdanje studio stripa donosi pregrst avantura pripadnika i polaznika životinjskog carstva i drugarstva. štivo za pred spavanje. cetrilogija manifest titovih svedoka/ stocna ljubav/ cudesna rolna/ black rabbit lazara bodrože od studiostripa pored premijerno izvedenih stripova donosi i vec poznate stvari na nepoznatom, engleskom jeziku. prvo izdanje studiostripa za strance i prilagodeno deci naše dijaspore koja nije naucila naš jezik. rak dojke kod muškarca ponovo lazara bodrože i seljaka; dramaticna ispovest nj.v.seljaka o odrastanju u više nego patrijaharnoj porodici stekla je više nego kultni status vec svojim prvim izdanjem. Na kraju da, eto, pomenemo i super, poslednje i jedino izdanje studiostripa u fotokopir tehnici; južnoslovenska nadrielita na stripu; stripovi karaktera i namene.
zadrugar, fanzin autora vv.seljaka o kome je i previše vec bilo pisano, kako u ovom tekstu tako i svim narednim. treš do iznemoglosti.
konspirativnost, nadmenost, autisticnost, minimalizam, strip fanzini i nauka.

kosmoplovci/informativni centar

ps:
'brus li mi ti se divimo'. pored onoga na papiru ima i jos mnogo toga u kontrolisanoj sekvenci elektrona prilagodjenih aktuelnoj audio vizuelnoj tehnologiji zemljana u tri oblika egzistencije.
'nasi ljudi na divljem zapadu'. visedimenzijalna postavka dodatne epizode u 3d, sa naucnim osvrtom na cuveni dogadjaj iz kosmogonijske mitologije o drami kod portala #84 nalazi se na najuglednijem mestu studiostrip internet sekcije kosmoplovaca koja se nalazi na internet adresi studiostrip internet sekcije kosmoplovaca.


STUDIOSTRIP,jedan od bitnih aspekata konglomerata KOSMOPLOVCI- ultraradikalne, a opet postteroristicke provinijencije, posetice našu zemlju, tacnije Sopot.
STUDIOSTRIP je tokom duga tri meseca svog postojanja ucinio sve što je mogao u prilog boljoj interstelarnoj komunikaciji i to posredstvom više poznatih i manje poznatih tehnika i sistem graficke naracije. upravo ti mediji su ponajviše uspeli da artikulišu vec i previše artikulisanu globalnu podsvest celokupne intelektualne istorije covecanstva i transponuju je u šifre i simbole kojima ovaj medij manipuliše, intuitivno razumljive ljudskom rodu.
najstarija izdanja, objavljivana još u praistoriji u svojevrsnim zidnim novinama po pecinama, stripovi (trake) u unutrašnjosti egipatskih piramida, primeri vincanskog grafickog pisma... govore u prilog univerzalnosti i bezvremenosti ovog nacina izražavanja kojom se upravo i baš zato služi i studiostrip.
gledanje u kamenu, citanje po papiru ili emitovanje na ekranu. ideja, prica, scenarijo, adaptacija, sinhronizacija, skica, realizacija, konstrukcija, produkcija, postprodukcija, kontekstualizacija, popularizacija. naši ljudi na divljem zapadu, kung fu borci za slobodu, trojica za stolom, betmen, mandrak, fantom.

studiostrip

S T U D I O S T R I P / kosmoplovci

studio strip je ustanovljen 23. septembra 2001. u prostorijama kosmoplovaca koji su osnovani jos pre svega toga. studiostrip cine svi kosmoplovci koji se bave stripom, a bave se svi koje necemo nabrajati. trenutno ih je oko devetdeset. izdavacka sekcija sudija je za sad predstavljena sa nekoliko stampanih i jos vise elektronskih izdanja. vecina radova nije objavljena, a jos veca vecina nije obradjena , dok najveca vecina nije jos nastala. studiostrip je u dosluhu sa slicnim izdavacima kao sto su komikaze iz zagreba, krpelj iz vrsca i entropija iz subotice.